petak, 21 sep 2018
 
 

Opštine istočne Srbije


Vinska tura PDF Štampa El. pošta

(Kladovo-Negotin-Knjaževac)

PRVI DAN:

Trajanova tablaĐerdapska klisura. Put prema Kladovu vodi pored Dunava, predivnom klisurom. Idealno za fotografisanje. Uz put možete posetiti Lepenski vir - praistorijski arheološki lokalitet, jedinstven primer prikaza aktivnosti ljudske zajednice od pre 8500 godina.  Kladovo. Šetnja brodom-Dunavskom prugom, u okviru koje ćete videti i Trajanovu tablu izbliza, Trajanov most, adu Kale uz degustaciju hrane i pića iz istočne Srbije. U samom gradu možete obići i Tvrđavu Dianu - odbrambenu tvrđavu rimskog cara Trajana ili Tvrđavu Fetislam – tursko vojno utvrđenje iz sredine XVI veka. Vinski podrum u bivšem PK “Ključ”, a danas u vlasništvu Francuskih vinara iz Burgonja, poznato po proizvodnji belog vina “Esprit du Danube” – Duša Dunava.

DRUGI DAN:

Rajačke pivnice

Negotin. Obilazak starog gradskog jezgra. Ne propustite da posetite: rodnu kuću Stevana Stojanovića Mokranjca, Konak kneza Todorčeta i muzej Hajduk Veljka. Rajačke pivnice. Pivnice u selu Rajac se nalaze na brežuljku pored Timoka. Predstavljaju jedinstven arhitektonski kompleks vinskih podruma nastao od polovine XVIII do tridesetih godina XX veka. Kompleks čini 270 pivnica oko centralnog trga sa česmom. Građene su od tesanog kamena i brvana, a pokrivene ćeramidom. Podrumi su delimično ukopani u zemlju kako bi temperatura vrlo malo varirala tokom godine, a na spratu su prostorije za boravak u doba berbe i negovanja vina. Poznati su po proizvodnji crnih vina pre svega “Game” belih “Rizling” i “Chardonnay” Tokom posete se organizuje degustacija vina u pivnicama. Pivnice u Rogljevu, Štubiku i Smedovcu Pivnice se nalaze i u selima Rogljevo, Štubik i Smedovac. Sve one predstavljaju pravi izazov za ljubitelje vina. Posetite ih.  

TREĆI DAN:

Ravna

Knjaževac. Poseta arheo-etno parku Ravna. U okviru parka nalaze se brojni spomenici iz rimskog perioda, kao i eksponati sa lokaliteta Timacum Minus (najstarijeg vojnog utvrđenja u timočkoj oblasti). Tu su i rekonstruisane srpske kuće iz 19. veka. Obavezno posetite muzej vinogradarstva i vinarstva. Pogledajte drveni kazan za pečenje rakije. U samom gradu prošetajte jedinstvenom „starom čaršijom“ i osvežite se u Info centru gde možete kupiti originalna pića i suvenire iz kraja. Vinarija Jović. Vinarija Jović je porodični podrum sa tradicijom više generacija poznatih vinogradara na sunčanim brežuljcima u selu Potrkanje. Jedan od top 10 srpskih proizvodjača vina. Dobitnici nagrada na sajmovima širom Evrope. Poznati su po proizvodnji vina: Vranac, Rizling, Rose, Chardonnay i jedinstvenom voćnom vinu od višanja - "VIŠNJICA".