petak, 21 sep 2018
 
 

Opštine istočne Srbije


Manastirska tura PDF Štampa El. pošta

(Veliko Gradište-Golubac-Donji Milanovac-Negotin-Zaječar-Boljevac)

PRVI DAN:

Manastir NimikVeliko Gradište. Manastir Nimik. Manastir koji datira od pre Kosovskog boja, udaljenom 15 km od Velikog Gradišta. Nosi tragove mnogih vremena, pa čak i ornamentisane kamene blokove iz rimskog grada Viminacijuma. Ktitor manastira je knez Ljubin Bogosav. Golubac. Manastir Tumane. Ženski manastir na severnom Kučaju u blizini Golubca. Podigao ga je Miloš Obilić, u prvoj polovini XIV veka i predstavlja vernu kopiju crkava moravske škole. Godine 1993. je potpuno živopisana i obnovljena. Donji Milanovac. U okviru posete obilazi se Kapetan Mišin Konak i Tenkina kuća, rekonstruisane kuće iz perioda 19. veka sa autentičnim izgledom i enterijerom.. U blizini treba posetiti Crkvu Svetog Nikole, koja se u analima prvi put pominje 1730. godine, a karakteriše se time što odnedavno poseduje krst iz Jerusalma čiji su delovi izgrađeni od praha iz pećine u kojoj je rođen Isus Hrist, kao i od praha iz njegovog groba.

DRUGI DAN:

Manastir Bukovo

Negotin. Manastir Vratna. Osnivanje manastira pripisuje se arhiepiskopu Nikodimu. Sagrađen je u 14. veku, a više puta je razaran do temelja. Nedaleko od manastira nalaze se ogromna kamena vrata-kapije, delo prirode nazvano Vratnjanske kapije. Šetnja starim gradskim jezgrom uz obilazak crkve Svete Trojice i crkva Presvetle Bogorodice, kao i rodne kuće Stevana Stojanovića Mokranjca, najvećeg srpskog kompozitora, iz perioda sredine 19. veka. Kuća je sada izložbeni prostor i muzej. Poseta konaku kneza Todorčeta, izgrađenog sredinom 19. veka. Konak je najstarija sačuvana varoška kuća u Negotinu. Muzej Hajduk Veljka, čini zajedničku celinu sa Konakom kneza Todorčeta, a posvećen je junaku iz prvog srpskog ustanka Hajduk Veljku Petroviću. Odlazak do Manastira Bukovo pored Negotina. Manastir je izgrađen u vreme kralja Milutina, a u njegovoj gradni takođe je učestvovao i arhiepiskop Nikodim. Mada, postoji nekoliko verzija o nastanku manastira.  

TREĆI DAN:

Manastir Suvodol

Zaječar. Šetnja gradom uz obilazak Narodnog muzeja, Memorijala Nikola Pašić i Crkve Rođenja Presvetle Bogorodice. Crkva je 1839. godine izgrađena po naređenju kneza Miloša Obrenovića, a sadašnji ikonopis datira iz 1877. godine. Manastir Svetog Petra i Pavla u Grlištu. Manastir je nastao u starijem periodu srednjeg veka, sa ikonostasom s kraja 19. veka. Prema predanju, u ovom manastiru vodili su se dogovori o dizanju ustanka protiv Turaka. Manastir Suvodol, Ovaj izuzetni ženski manastir potiče iz 14. veka. Ktitorstvo manastira vezuje se za kneza Lazara. Poseduje freske izuzetne lepote. Boljevac. Manastir Lozica. Manastir je sazidan tokom 14. ili 15. veka, posvećen Svetom Arhangelu Gavrilu. Moravskog je tipa, a ikonostats je novijeg datuma.