petak, 21 sep 2018
 
 

Opštine istočne Srbije


Hajduk Veljkova krajina PDF Štampa El. pošta

(Negotin-Kladovo-Donji Milanovac-Majdanpek)

PRVI DAN:

Rajačke pivniceRajačke pivnice - Negotin. Pivnice u selu Rajac se nalaze na brežuljku pored Timoka. Predstavljaju jedinstven arhitektonski kompleks vinskih podruma nastao od polovine XVIII do tridesetih godina XX veka. Kompleks čini 270 pivnica oko centralnog trga sa česmom. Građene su od tesanog kamena i brvana, a pokrivene ćeramidom. Podrumi su delimično ukopani u zemlju kako bi temperatura vrlo malo varirala tokom godine, a na spratu su prostorije za boravak u doba berbe i negovanja vina. Tokom posete se organizuje degustacija vina u pivnicama. Pivnice u Rogljevu. Poznate pivnice su i u selu Rogljevo. Malo su drugačije arhitekture i odlikuju se izuzetno kvalitetnim crnim i belim vinom. Obavezno ih treba posetiti.

DRUGI DAN:

Mokranjčeva kuća

Negotin. Šetnja starim gradskim jezgrom uz obilazak crkve Svete Trojice i crkva Presvetle Bogorodice, kao i rodne kuće Stevana Stojanovića Mokranjca, najvećeg srpskog kompozitora, iz perioda sredine 19. veka. Kuća je sada izložbeni prostor i muzej. Poseta konaku kneza Todorčeta, izgrađenog sredinom 19. veka. Konak je najstarija sačuvana varoška kuća u Negotinu. Muzej Hajduk Veljka, čini zajedničku celinu sa Konakom kneza Todorčeta, a posvećen je junaku iz prvog srpskog ustanka Hajduk Veljku Petroviću  

 

TREĆI DAN:

tvrdjava Fetislam

 

Kladovo. Obilazak utvrđenja Diana- odbrambene tvrđave rimskog cara Trajana, izgrađene u vreme njegovog napada na Dakiju. Tvrđava Fetislam koja je predstavljala artiljerijsku bazu (Mali grad) u vreme turaka. Kasnije je dorađena i odbrambena tvrđava (Veliki grad). Nacionalni park Đerdap. Razgledanje nacionalnog parka-Đerdap (najvećeg u Srbiji) sa fotografisanjem pejzaža. Nacionalni park Đerdap poseduje najveću klisuru u Evropi, koju seče jedna od najvećih evropskih reka-Dunav. Poseta vizitorskom centru u okviru parka. Donji Milanovac. Arheološki lokalitet Lepenski vir. Praistorijski lokalitet izuzetnog značaja, gde je prikazana aktivnost ljudske zajednice od pre 8500 godina. U kompleksu se nalaze i Etno kuće sa autentičnim predmetima. Majdanpek. Jedinstveni događaj panoramskog razgledanja površinskog kopa u Majdanpeku, drugog po veličini rudnika bakra u Srbiji. Obilazak Crkve Svetih Apostola Petra i Pavla. Crkva je izgrađena sredinom 19. veka u tzv. švajcarskom stilu. Apostole su majdanpečki rudari uzeli za svoje zaštitnike, pa se sada crkvena i rudarska slava poklapaju, uz veliku gradsku svetkovinu. Rajkova pećina - jedna od najlepših pećina u Srbiji. Naziv je dobila po čuvenom Rajku Vojvodi, koji je po predanju danju pljačkao Turke a noću skrivao blago u pećini. Za posetioce je pripremljena prezentacija (animacija) procesa ispiranja zlata.