utorak, 23 okt 2018
 
 

Opštine istočne Srbije


Dunavska rivijera PDF Štampa El. pošta

(Veliko Gradiste-Golubac-Donji Milanovac-Kladovo-Negotin)

PRVI DAN:

Dunav

Veliko Gradište. Manastir Nimnik. Manastir koji datira od pre Kosovskog boja. Podignut u hrastovoj šumi sela Kurjača, udaljenom 15 km od Velikog Gradišta. Na sebi nosi tragove mnogih vremena, pa čak i ornamentisane kamenen blokove iz rimskog grada Viminacijuma. Obilazak Stare čaršije, koja se nalazi u glavnoj ulici i sastoji se od mnogo lepih kuca koje su podignute krajem prošlog veka. ukrašene zanimljivom fasadnom ornamentikom. Danas je Stara čaršija proglašena za prostornu kulturno – istorijsku celinu i stavljena pod zaštitu države Odlazak do zgrade Carinarnice koja se nalazi se na samoj obali Dunava, nedaleko od starog centra. Zgrada ima razigranu fasadu, naglašenu pilastrima i kapitelima. Takođe je stavljena je pod zaštitu države. Srebrno jezero, uređeno turističko sportski kompleks koji pruža široke mogućnosti za rekreaciju i zabavu na kopnu i na vodi

DRUGI DAN: 

Golubac. Manastir Tumane. Nalazi se na severnom Kučaju, na putu Golubac – Turija. Podigao ga je Miloš Obilić, u prvoj polovini XIV veka. Po arhitekturi i dekoracijama predstavlja vernu kopiju crkava moravske škole. Godine 1993. je potpuno živopisana i obnovljena, Tuman je ženski manastir. Golubački grad. Tvrdjava je iz srednjeg veka, izuzetne lepote i izdiže se iznad samog Dunava prema stenama. Ne postoji izgradjen pristup, vec se može razgledati samo sa puta koji prolazi kroz nju. Obilazak Etno muzeja u selu Dobra. Muzej se ističe bogatom galerijom slika, fotografija i starim stvarima, kao i starim alatima, Donji Milanovac. Kapetan Mišin Konak i Tenkina kuća. Rekonstruisane kuće iz perioda 19. veka sa autentičnim izgledom i enterijerom. U Tenkinoj kući je sedište Turističke organizacije opštine Majdanpek. Crkva Svetog Nikole u Donjem Milanovcu. Crkva se u analima prvi put pominje 1730. godine, a karakteriše se time što odnedavno poseduje krst iz Jerusalima čiji su delovi izgrađeni od praha iz pećine u kojoj je rođen Isus Hrist, kao i od praha iz njegovog groba.

TREĆI DAN:

Lepenski vir

Lepenski Vir. Odlazak do arheološkog loklaiteta Lepenski vir. Praistorijski lokalitet izuzetnog značaja, gde je prikazana aktivnost ljudske zajednice od pre 8500 godina. U kompleksu se obilaze Etno kuće sa autentičnim predmetima. Đerdapska klisura i Nacionalni park Đerdap. Put prema Kladovu vodi pored Dunava, predivnom Đerdapskom klisurom. koju seče jedna od najvećih evropskih reka-Dunav. Idealno za fotografisanje. Klisura je u središtu Nacionalnog parka Đerdap. Posećuje se vizitorski centar u okviru parka. Pred dolazak u Kladovo, sa dunavske strane koja pripada Susednoj Rumuniji, može se videti portret Dačanskog kralja Decebala isklesan u kamenu. Obilazak Hidroelektrane Đerdap - spektakularne građevine novije istorije, sa hidroagregatima ukupne snage 1068 megavati. Srce energije ovog regiona i Srbije. Kladovo. Utvrđenje Diana- odbrambena tvrđava rimskog cara Trajana, izgrađena u vreme njegovog napada na Dakiju. Tvrđava Fetislam koja je u vreme turske vladavine na ovim prostorima predstavljala artiljerijsku bazu (Mali grad). Kasnije je izgrađena i odbrambena tvrđava (Veliki grad).

ČETVRTI DAN:

Šetnja brodom-Dunavskom prugom, u okviru koje ćete videti i Trajanovu tablu izbliza, Trajanov most, adu Kale uz degustaciju hrane i pića iz istočne Srbije. Manastir Vratna. Osnivanje ovog manastira pripisuje se arhiepiskopu Nikodimu. Nedaleko od manastira nalaze se ogromna kamena vrata-kapije, delo prirode nazvano Vratnjanske kapije. Rajačke pivnice. Pivnice u selu Rajac se nalaze na brežuljku pored Timoka. Predstavljaju jedinstven arhitektonski kompleks vinskih podruma nastao od polovine XVIII do tridesetih godina XX veka. Kompleks čini 270 pivnica oko centralnog trga sa česmom. Građene su od tesanog kamena i brvana, a pokrivene ćeramidom. Podrumi su delimično ukopani u zemlju kako bi temperatura vrlo malo varirala tokom godine, a na spratu su prostorije za boravak u doba berbe i negovanja vina.Poznati sup o proizvodnji crnih vina pre svega “Game” belih “Rizling” i “Chardonnay” Tokom posete se organizuje degustacija vina u pivnicama.  Pivnice u Rogljevu. Poznate pivnice su i u selu Rogljevo. Malo su drugačije arhitekture i odlikuju se izuzetno kvalitetnim crnim i belim vinom. Obavezno ih treba posetiti.

PETI DAN:

Manastir BukovoNegotin. Šetnja starim gradskim jezgrom uz obilazak crkve Svete Trojice i crkva Presvetle Bogorodice, kao i rodne kuće Stevana Stojanovića Mokranjca, najvećeg srpskog kompozitora, iz perioda sredine 19. veka. Kuća je sada izložbeni prostor i muzej. Poseta konaku kneza Todorčeta, izgrađenog sredinom 19. veka. Konak je najstarija sačuvana varoška kuća u Negotinu. Muzej Hajduk Veljka, čini zajedničku celinu sa Konakom kneza Todorčeta, a posvećen je junaku iz prvog srpskog ustanka Hajduk Veljku Petroviću. Manastir Bukovo pored Negotina. Manastir je izgrađen u vreme kralja Milutina, a u njegovoj gradnji takođe je učestvovao i arhiepiskop Nikodim.

Donji Milanovac-Kladovo-Negotin-Zaječar