subota, 17 nov 2018
 
 

Opštine istočne Srbije


Vinarije istočne Srbije PDF Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
četvrtak, 03 februar 2011 00:00

Vinogradi i Negotinska krajina

Vinova loza je u okolini Negotina gajena još u rimsko doba. U to vreme uslovi za gajenje vinove loze bili su izvanredni, pa je to bio jedan od glavnih izvora prihoda stanovništva u ovoj oblasti. Sloveni su takođe prihvatili uzgajanje vinograda, pa je u srednjovekovnoj Srbiji ova grana poljoprivrede imala važnu ulogu. Gotovo sva naselja u Krajini imala su vinograde, alli najveće površine pod vinovom lozom pripadale su atarima sela Tamniča, Rajca, Smedovca, Veljkova i Brusnika. Prema sadašnjim procenama u negotinskom vinogorju ima oko 1000 ha pod vinogradima. Od autohtonih i starih sorti ovde se neguju bagrina, začinak, prokupac, vranac i smederevka. Rajac, Rogoljevo i Smedovac, tri susedna sela bogate vinarske istorije i veoma atraktivnih pivnica, čine poseban deo vinogorja Negotinske krajine. Ova sela imaju i najmirisnijia crvena vina koja su srećan spoj dobre zemlje, puno sunca i nadmorske visine od 150 do 250 metara. Među krajinskim vinima veliki renome imaju crna vina dobijena od prokupca, crnog burgundca i gamea. Vina imaju intenzivno crvenu boju, prijatnog su ukusa i bukea. Od belih vina poznati su bagrina, semijon, italijanski rizling, sovinjon i smederevka.

Rajacke pivnice  Pivnice  Pivnice

 Rajačke pivnice

Rajačke pivnice sujedinstveni arhitektonski kompleks vinskih podruma nastao od polovine XVIII veka do tridesetih godina XX veka. Formirane su kao zbijena grupacija 270 pivnica oko centralnog trga sa česmom i saborom. Od trga se prostiru krivudave ulice sa manjim trgovia. Pivnice su izgrađene od tesanog kamena i od brvana, a pokrivene su ćeramidom. Kuće su ušorane i povezane ulicama, sokacima i trgovima. Podrumi su delomično ukopani u zemlju kako bi temperatura vrlo malo varirala tokom godine, a na spratu su prostorije za boravak u doba berbe ili negovanja vina.

 Rogljevske pivnice

Rogljevske pivnice potiču iz XVIII i XIX veka, mada se smatra da ih je, kao i u drugim mestima, bilo i ranije. Kompleks obuhvata oko 150 pivnica.Usred vinksog sela je centralni trg, saborište, zapis, bunar i stari dud. Ulice su različite širine, ali takve da obezbeđuju komunikaciju sa pivnicama i sa prednje i sa zadnje strane. Najstarije datirana, kamenom zidana pivnica , potiče iz 1861. godine međutim postoji veliki broj pivnica brvnara koje su daleko starije.

Štubičke pivnice

Štubičke pivnice se nalaze 5 km od Negotina, a 15-ak kilometara od istoimenog sela. Nekada ih je bilo preko 300 i bile su u vlasništvu meštana i iz drugih sela, a do današnjih dana ih je očuvano svega tridesetak. Građene su kao prizemne drvene zgrade sa tremom i spratne u kojima su podrumi zidani lomljenim kamenom, a spratni deo, od čatme sa krovom od ćeramida.

Smedovačke pivnice

Smedovačke pivnice se nalaze na ulazu u selo Smedovac, na vinskom putu između sela Rogljeva i Rajca. Za razliku od ostalih kompleksa pivnica, one su gotovo spojene sa samim selom. I po arhitekturi i po materijalu vrlo su slične svojim susedima i sigurno čine jedinstvenu stilsku celinu pivnica.

Poslednje ažurirano petak, 04 februar 2011 09:09